Rituelen op drempelmomenten
Geboren worden, volwassen worden, van naam/gender veranderen, trouwen, ouder/s worden, scheiden, overlijden – een mensenleven passeert de meest uiteenlopende drempelmomenten, van meer tot minder ingrijpend, van overweldigend prachtig tot diep verdrietig. Om bij zulke drempelmomenten op een passende manier stil te staan en/of om er een extra zingevende laag aan toe te voegen en/of om er als gelovige de zegen van God voor te vragen, kun je ze (ook) door middel van een ritueel vieren. Als kerk denken wij graag met u mee over de passende vormgeving van een ritueel en/of de viering die bij uw drempelmoment past.
Doop
De doop is één van de belangrijkste rituelen in de Protestantse Kerk. Bij de doop wordt de dopeling besprenkeld met water, als teken van Gods liefde en trouw. Veel mensen laten hun kind als baby dopen. Maar ook voor oudere kinderen, tieners, volwassenen en ouderen is het mogelijk zich te laten dopen. Alle ouders die hun kind ten doop willen houden, zijn met deze wens van harte welkom in onze gemeente. Het maakt daarbij niet uit of je van huis uit protestants bent óf rooms katholiek, of je allebei óf één van beide een christelijke achtergrond hebt, of je je kind in je eentje groot brengt óf samen. Door de doop wordt een dopeling opgenomen in de gemeenschap van de kerk. Daarom vindt de doop in de meeste gevallen plaats tijdens een zondagse kerkdienst. Voorafgaand aan de doop is er een gesprek met de predikant om van gedachten te wisselen over de betekenis van de doop en de vormgeving van de doopdienst. Voor al je vragen en het maken van een afspraak kun je contact opnemen met de predikant.
Belijdenis doen
Wil je meer weten van de christelijke traditie en voel je de behoefte je ermee te verbinden? Wil je meer weten over bijbel, geloof en kerk? En wat je daar hier en nu mee kunt? Wil je je wel eens verdiepen in wat er allemaal in een kerkdienst gebeurt (en waarom)? Neem dan contact op met onze predikant.
Samen bekijken we wat mogelijk is: zijn er meerdere mensen met deze vragen en kunnen we een groep opstarten? Of zetten we een individueel traject op? Maatwerk dus! Aan het einde van dit traject is het mogelijk om je verbintenis met de christelijke traditie te bevestigen door ‘belijdenis te doen’ en/of gedoopt te worden (maar dit is geen must).
Trouwvieringen
Als twee mensen n.a.v. het feit dat zij willen trouwen of zijn getrouwd om de zegen van God vragen, dan verheugen wij ons om hun liefde! En natuurlijk maken wij dat mogelijk en gaan we samen met hen een viering plannen. Daarin wordt hun huwelijk of levensverbintenis (hoe zij hun band ook noemen) feestelijk ingezegend. Daarbij is qua concrete invulling, liederen, teksten, muziek en rituelen veel mogelijk. We nodigen het stel van harte uit hun ideeën op tafel te leggen. Ook zullen wij onze traditie en ervaring aandragen, opdat het een geslaagd en vooral lang in hun gezamenlijke leven positief doorwerkende viering wordt. Mochten jullie voor de trouwviering al een concrete datum in gedachten hebben, dan raden wij aan om tijdig met de predikant contact op te nemen.
Rond afscheid, sterven en uitvaart
Wanneer iemand is overleden komt de vraag op naar het afscheid: hoe zullen we dit vormgeven? Soms heeft de overledene zelf wensen kenbaar gemaakt. Soms is het voor de nabestaanden een zoektocht. Met liefde helpen wij u daarbij en zoeken wij mét u naar een goede vormgeving. Wij putten graag uit de bronnen van kerk en traditie, vanuit de ervaring dat teksten, liederen, muziek en rituelen steun kunnen geven en troost kunnen bieden. De afscheidsdienst kan in een kerk of op een andere locatie gehouden worden. Natuurlijk kan ook in een eerdere fase van het leven contact gezocht worden met een predikant om over deze zaken te spreken. Aarzelt u niet om contact op te nemen met de predikant.
Ziekenzalving – ziekenzegening
Het is een oude christelijke traditie om zieken of stervenden te troosten met een zegen of zalving. Een zegen is een klein maar sprekend ritueel, mensen ervaren het als een moment van nabijheid en kracht. Datzelfde geldt voor de zalving: zoals de olie de huid doortrekt, zo wil de Eeuwige mensen nabij zijn. Weinig woorden zijn nodig op deze momenten: een bijbeltekst en een gebed vergezellen de zegen/zalving. Dit ritueel vindt plaats in kleine kring. Voelt u of iemand uit uw omgeving de wens hiertoe? Of wilt u er gewoon eens meer over horen? Dan kunt u contact opnemen met de predikant.
Een ritueel bij een echtscheiding
Als mensen besluiten om uit elkaar te gaan, dan kan dat veel pijn en verdriet veroorzaken – voor hen zelf, voor hun eventuele kinderen, hun families en hun gezamenlijke vriend/inn/en. Soms kan een ritueel behulpzaam zijn bij het verwerken van wat er gebeurd is. Het spreekt voor zich, dat wij graag klaarstaan voor stellen, die in moeilijk weer verkeren en met iemand “van buiten” hierover willen praten. Neemt gerust contact op met de predikant.
Een ritueel bij een naams-/genderverandering
Voor veel transgenders is de transitie naar hun eigen gender of het openbaar maken wie zij zijn het meest belangrijke drempelmoment van hun leven, en gelovige transgenders willen daar vaak graag ook door middel van een transitie- en/of naamsveranderings-ritueel bij stilstaan. Wij bieden zulke rituelen aan, waarbij wij natuurlijk graag met jou/u in gesprek gaan over jouw/uw gedachten/verwachtingen. Mocht u hiervoor belangstelling hebben, neem dan contact op met de predikant, dan kunnen wij samen overleggen wat de mogelijkheden zijn.